HyperLink
Контакт: grbaljco@gmail.com

Успења Пресвете Богородице-Света Госпођа

Село: Вишњева

Овај велики храм са куполом се налази на узвишењу изнад пута који води од селâ Ковачи и Главати ка Трстену и Јазу. Испред храма је пространо двориште поплочано каменим плочама. У дворишту храма, са десне стране његове капије, налази се велика бистјерна. Некада је ова црква била гробљанска, али је  гробље овог села накнадно измјештено и сада се налази покрај цркве Светог Георгија у оближњем селу Главатима. Црквени комплекс је окружен масивном каменом оградом.
Храм је зидан од бијелог тесаног камена. Складних је пропорција. Између сјеверног зида храма и потпорног зида, у цијелој његовој дужини, налази се просторија на спрату – каноникa, која се са једне стране ослања на стубове, а са друге стране до ње води пространо камено степениште.
Почетак зидања овог храма био је за вријеме кнеза Војина Бојковића а завршен је 1790.године. Освештан је од Светог Петар Цетињског 1791.године који је овом храму приложио велико сребрно кандило.
О приложницима и прилозима за овај храм, у Шематизму Бококоторско-дубровачко-спичанске епархије сачуван је овај запис:
1895.
Саво Крута, златитиск, покров
Особеност овог храма су иконе на иконостасу које је израдио  иконописац Тит са Крфа, уз помоћ Трипа Дабовића  из Шкаљара, 1790. године. 

Слике: