HyperLink
Контакт:

Прослава Васкрса 2017. године

Објаљено дана 17.04.2017. у 6:48

Богослужења о Васкрсу 2017. године
У страсној седмици Васкршњег поста 2017. године, у парохијама Црквене општине грбаљске служено је више литургија и вечерњих служби. У манастиру Св Матроне Московске у Ковачима, мјесни парох, протојереј ставрофор, отац Јован Рајак у понедјељак, уторак и сриједу служио је литургије пређеосвећених дарова, док је у храму Светог Саве на Савиној Главици на Велики четвртак служио литургију, а навече бдење са читањем 12 јеванђеља о страдању Христовом.
На Велики Петак, 14. априла 2017. године у овом манастиру вечерња служба  са изношењем плаштанице отпочела је у 16 часова, (коју можете погледати на овом линку) а у манастиру Свете Матроне Московске, ова служба је служена у 17 часова.


У Доњогрбаљској парохији, света литургија на Велику Суботу је служена у храму Полагања Ризе Пресвете Богородице у Кримовицама.
У манастиру Подластви, на Велики Петак, јереј, отац Бранко Богојевић, служио  је вечерњу службу са изношењем плаштанице у 17 сати, уз молитвено учешће великог броја вјерног народа. Затим је извршена литија око храма са ношењем крста и плаштанице, испод које је вјерни народ ушао у храм. У продужетку је служено Бдење и јутрење Велике Суботе. Фотографије са ове службе погледајте овдје.


На Велику Суботу, 15. априла 2017. године у парохији Горњогрбаљској, мјесни парох, јереј Миајло Бацковић служио је свету литургију у храму Светог Николе Чудотворца на Пелинској Рудини, а на Васкрс, 16. aприла 2017. године, Васкршњу литургију у храму Свете Тројице на Пелинској Рудини. Празнична литургија у највећем грбаљском храму окупила је бројни вјерни народ који је у потпуности испунио простор храма, а светој тајни причешћа је приступио велик број причасника, тако да је причешћивање потрајало више од сат времена. Изузетну бројност на овој светковини показала је васкршња литија која се кретала на пространом платоу око Светотројичиног и Светоникољског храма, тако да се због великог сабрања спојио почетак и крај дугачке литијске колоне. Фотографије са прославе Васкрса у Пелинову, које је снимио Љубо Барановић из Сутваре, погледајте на овом линку.


Као и ранијих година, Васкршња литургија служена је у саборном храму Свете Петке Параскеве у Врановићима, о чему можете погледати фотографије на овом мјесту.


Изузетно бројно учешће вјерног народа који је испунио цркву, припрату и двориште, забиљежено је у Манастиру Рождества Пресвете Богородице у Подластви. Манастир је дочекао највећи хришћански празник преобучен у ново рухо, јер су у његовом комплексу приводе крају бројни грађевински радови на новом конаку, параклису и новој гостопримници, а у току је уређење терена око старог храма.
Прије почетка Васкршње литургије у овом манастиру служено је Васкршње јутрење са литијом око храма. По окончању Васкршње литургије припремљена је богата празнична трпеза љубави у новој манастирској гостопримници која је  украшена са фреском Гостољубље Аврамово. Погледајте фотографије са литургијског сабрања у Подластви на овом линку.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!

Обавјештења: