HyperLink
Контакт:

O Видовданском сабору у Подластви 2017.

Објаљено дана 02.09.2017. у 20:33

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је на Видовдан 28. јуна 2017. године са свештенством Свету архијерејску литургију са парастосом пострадалима за Крст часни и Отечество до Косова, на Косову и до наших дана у манастиру Подластва грбаљска.

Видовдански сабор Манастир Подластва је дочекао у новом руху, јер су током прошле и ове године завршени бројни радови на његовој обнови и изградњи: изграђен је спрат над новом гостопримницом, са параклисом посвећеним Светом Цару Лазару Косовском и Грбаљском, као и конаци на другом спрату, а цјелокупни новоизграђени комплекс је добио кров. Над параклисом је изграђена купола са звоником, који доминира над манастирским комплексом и видан је са јадранске магистрале. Вриједно сестринство је ове године у потпуности уредило манастирску порту у којој су засађена маслинова стабла, цвијеће и траваи поплочан плато и стазе испред храма. Током радова у дворишту манастира пронаћени су земни остаци монаха овог манастира који су након свете службе и парастоса сахрањени на манастирском монашком гробљу.

У архипастирској бесједи Митрополит Амфилохије је подсјетио да није случајно што се видовдански сабор одржава у Грбљу, у коме је вјековима присутан култ Светог пророка Амоса, Светог ранохришћанског мученика Вита, у постојбини Светог цара Лазара, Косовскога великомученика. „Тешко човјеку, народу и човјечанству које жртвује све што има за оно што је ништавно, пролазно и смртно. Два су пута на које је призван сваки човјек који живи на земљи. Има пут живота, вјечнога и непролазног – који је пут Божји. А пут смрти је обоготворење себе, предмета око себе, обоготворење својих лажних идеја и идеологија“

Владика је рекао да је каиновско братоубиство нешто што се, нажалост, протеже кроз сву људску историју, у свим земаљским народима, па и кроз историју нашег народа.„Шта су били они који су овдје побили ову невину дјецу бокељску, на правди Бога, него исто тако Каинови потомци. Каиновска братоубилачка рука је побила Грбљане, Маине, Поборе, Паштровиће, Кртољане, Бокеље. И овдје и, у Бару и оне који су одавде, гоњени братском мржњом, преко данашње Босне и Херцеговине, до Словеније и Целовца побијени од исте каиновске руке“.

По завршеној служби владика са свештенством је благосиљао славски колач.

Затим је извршен помен на спомен костурници страдалим Грбљанима, Паштровићима, Маинама, Поборима, Кртољанима и Бокељима у Другом свјетском рату. По први пут, вијенце на спомен костурници положени су од стране Скупштина општина Будва и Котор на заједничку костурницу побијених Грбљана, Бокеља, Маина , Побора, Паштровића, Кртољана и Будвана од братске руке у Другом свјетском рату.На вијенцу који је у име Скупштине општине Будва положио предсједник Скупштине,Ђорђе Вујовић, написано је „Вјечан спомен нашим јунацима од Косова до данашњег дана“, а на вијенцу које у име Скупштине општине Будва положила предсједница Драгица Перовић : „Са пијететом жртвама безбожничког терора, убијеним без суда и осуде“. Видовданском сабору присуствовао је и Владимир Божовић изасланик Владе Србије за регионалну сарадњу и вјере.

За све окупљене на Видовданском сабору приређена је трпеза љубави у новој гостропримници, уз пригодан културно умјетнички програм.

Фотохрафије са овог литургијскогсабрања погледајте на овом линку.

Обавјештења: