HyperLink
Контакт:

Прослава Богојављења у Бигови 2018.године

Објаљено дана 21.01.2018. у 15:03

Након што је 2017. године у организацији Црквене општине грбаљске, Црквеног одбора при храму Светог Николаја у Бигови отпочело са прославом Богојављања уз пливањем за часним крстом, ова пракса је настављена и ове године уз веће учешће вјерног народа.
Прослава је оточела са светом литургијом у храму Светог Николе у Бигови коју је служио мјесни парох протојереј ставрофор, отац Јован Рајак. За пјевницом је било сестринство манастира Свете Матроне Московске из Ковача. Након литургије освећена је Богојављенска водица уз учешће пароха трећегрбаљске парохије, протојереја Бранко Богојевића.

Затим су сви окупљени на литургијском сабрању кренули у литији, уз пјевање празничног тропара до обале у Бигови гдје се пливало за Богојављенским крстом. Падала је слаба киша, која је престала убрзо по доласку литије на обалу. Температура ваздуха је била 13 степени.

У пливању је узело учешћа двадесетак, већином млађих учесника, међу којим и једна дјевојка. Најбржи до часног крста био је шеснаестогодишњи Василије Јовановић из Котора. Најмлађи учесник у пливању био је Немања Лазаревић из Бигове.

За све окупљене на Богојављенској свечаности, вриједни домаћини су приремили богату и разноврсну трпезу на обали, уз служење чаја и топлог вина.

Отац Јован Рајак је свим учесницима у пливању за часним крстом подијелио на поклон иконе. Фотографије са прославе у Бигови погледајте на овом линку.

Обавјештења: