HyperLink
Контакт:

Литургијска сабрања у ЦО Грбаљ у мају 2018. године

Објаљено дана 30.05.2018. у 19:47

Mjeсеца маја, љета Господњег 2018. забиљежили смо више литургијских сабрања у Црквеној општини грбаљској, већином са парохије Доњогрбаљске.


Празник Свете Матроне Московске

2. маја 2018. године, изузетно свечано је прослављен у манастиру ове светитељке у Бјелошевићима, засеоку села Ковачи у Доњем Грбљу. Разлог за посебну радост поводом празника било је служење свете литургије по први пут под сводовима новог храма у изградњи.
На новом храму, чија изградња се очекује већ више година, извршен је већи дио грубих грађевинских радова, а већ сада се назире његов складан облик, који ће у коначном красити двије куполе у руском стилу и посебан звоник. Унутрашњост храма је пространа, а с обзиром на конфигурацију терена, гдје се наишло на велику стијену, која се сада налази у крипти, храм је издигнут у односу на околни терен. Због поменутог позиционирања храма, улаз се планира са сјеверне стране на којој се налази постојећа тераса са ливадом и маслиновим стаблима. Пројектом овог храма предвиђена је изградња звоника.

Да подсјетимо да је ово други по реду храм посвећен Светој Матрони у нашим крајевима јер је прије њега изграђен храм истоимене светитељке у Републици Српској.
Свету литургију служили су: архимандрит, Бенедикт Јовановић, игуман Превлачког манастира, парох Доњогрбаљски, протојереј ставрофор отац Јован Рајак, монах Јоаким из манастира Подмаине, као и парох нишки који се окупљенима обратио празничном бесједом. За пјевницом је било сестринство манастира Архиђакона Стефана из Дуљева, а у молитвеном сабрању учествовало је монаштво манастира Превлаке и сестринство манастира Светог Саве са Савине Главице.
После свете литургије и ломљења славског колача, сестринство манастира је за многобројне окупљене на празничном литургијском сабрању приредило празничну трпезу љубави.
Погледајте фотографије са овог литургијског сабрања на овом линку.

Празник Светог Мученика Георгија - Главати

И ове године свечано је прослављена храмовна слава храма Светог мученика Георгија у Главатима светом литургијом коју је служио мјесни парох отац Јован Рајак. За пјевницом је било сестринство манастира Свете Матроне Московске. Послије литијског опхода око храма и читања Светог Јеванђеља, ломљен је славски колач, а затим је прослава у порти храма настављена славском трпезом љубави.

Погледајте фотографије са прославе у Главатима на овом линку.


Празник спаљивања моштију Светог Саве Српског

10. маја, прослављен је литургијским сабрањем у храму Светог Саве на Савиној Главици. Свету литургију је служио отац Рафаил Бољевић игуман манастира Успења Пресвете Богородице у Подмаинама уз саслужење монаштва овог манастира. Након резања славског колача, сестринство манастира је приредило празничну трпезу љубави у новој гостопримници.

Већ у недјељу 13. маја 2018. године, приређено је прво духовно вече на пространом платоу испод манастирског конака на Савиној Главици, који је за духовна окупљања осмислио оснивач манастира и његов први игуман, блаженопочивши отац Лука Анић, оставивши за собом и овај простор, поред обновљеног храма и конака. Тема вечери била је: ''Имамо светињу'' а бесједили су игуман Рафаил Бољевић и монах Силуан из манастира Хиландара. Вече под отвореним небом уз пој птица из напуштеног Главатског села и звон чактара оближњег стада дали су тон овој незаборавној духовној вечери.

Отац Рафаило је у својој бесједи подсјетио на предање о Светом Сави и градњи цркве на Савиној Главици као и на оца Луку који ову светињу уздигао на манастирски ниво и оставио нам је на духовно узрастање. На плато је донесена слика Јоване Глоговац, која илуструје предање о градњи храма на Савиној Главици. Да подјстимо да је ова умјетница американка индијанског поријекла, која је са својим супругом често долазила на литургије на Савиној Главици у вријеме док је отац Лука био игуман овог манастира. Тада се отац Лука, имајући у виду да је Јованин матерњи језик енглески, дио молитвених прозби на литургији изговарао на том језику. Духовно вече на Савиној Главици можете погледати на овом линку.

Најављено је бдење поводом пролаве Преноса Моштију Светог Саве, 19. маја, које је отац Рафаил са братством Подмаинског манастира служио на Савиној Главици, на навечерје овог празника, 18. маја са почетком у 21 часова. У продужетку, на сам дан празника, служена је света литургија. Ломљен је славски колач а литургијско сабрање је настављено славском трпезом љубави, коју је приредило сестринство манастира у новом конаку. Погледајте фотографије са бдења.


Прослава Светог Василија Острошког Чудотворца – Завјет села Пријеради
И ове године вечерњом службом у чијем продужетку је вршен литијски опход око црквеног комплекса у Пријерадима, прослављен је Свети Василије Острошки, који се у овом селу завјетно прославља у навечерје празника. Послије читања светог јеванђеља и проузношења молитви испред новоизграђеног параклиса посвећеног овом светитељу, мјесни парох, отац Мијајло Бацковић се обратио окупљенима са пастирском бесједом. Затим су мјештани за све окупљене на овом молитвеном сабрању приредили славску трпезу љубави.

Погледајте фотографије са прославе у Пријерадима на овом линку.

Прослава Светог Василија Острошког Чудотворца- Наљежићи
Као и ранијих година и ове је у Наљежићима било велико народно сабрање поводом прославе празника Светог Василија Острошког, који се од ове године прославља као завјет овог села. Дан је био прекрасан, прави мајски и окупио је многе на литургијском сабрању у Наљежићима. Свету службу Божју, поред мјесног пароха оца Мијајла Бацковића, служили су и парох ластвански, отац Бранко Богојевић, као и парох будвански, отац Борис Радовић. За пјевницом је било сестринство манастира Подластве и хор Светог Јевстатија Превлачког из Будве.

Послије литијског опхода, ломљења славског колача, прослава празника је настављена за славском трепезом љубави. Фотографије са прославе у Наљежићима погледајте овдје.

 Прослава Спасовдана у Побрђу

И ове године смо пропратили литургијско сабрање поводом Спасовдана у Доњем Грбљу, на рушевинама храма посвећеног овом празнику у селу Побрђу, на локалитету Прча Глава. По предању сачуваном у овом селу, надомак храму рођен је Св Цар Лазар Хребељановић (Грбљановић).
Иако се још увијек није отпочело са обновом овог древног храма са статусом саборног у кнежини Лазаревића, ипак су ове године створени услови да се приступи обнови, јер је проширен постојећи и пробијен нови пут до развалина храма, тако да му је сада могуће прићи аутомобилом.

Радост овогодишњег празника увећао је и вриједан поклон предсједника ЦО Грбаљ, Господина Пека Мазарака, који је храму приложио престону икону посвећену Спасењу Господњем, која је затим освештана.

Свету службу Божију служио је мјесни парох, отац Јован Рајак, док је за пјевницом било сестринство манастира Свете Матроне Московске. По први пут, откако се 2014. године отпочело са литургијским сабрањима на рушевинама храма, ломљен је славски колач. Затим је уприличена трпеза љубави.

Фотографије са овог сабрања погледајте на овом линку.

Пренос моштију Светог Николаја Мириликијског –Главати

И ове године, служењем свете литургије у храму Светог Николаја у Главатима оживјело је ово напуштено доњогрбаљско село. Служио је мјесни парох, протојереј ставрофор, отац Јован Рајак. За пјевницом је било сестринство манастира Свете Матроне Московске а у молитвеном сабрању учешће је узело и сестринство манастира Светог Саве. Након свете литургије, ишло се у трикратни литијски опход око храма уз пјевање тропара и ношење литијских барјака и икона.

Након ломљења славског колача, приређена је славска трпеза љубави за све окупљене на литургијском сабрању. Фотографије са празника у Главатима погледајте овдје.

Тројичин дан 27. мај 2018. године

Прославу Силаска Светог Духа на апостоле, 27. мај 2018. године пропратили смо у храмовима посвећеним овом празнику, у Кубасима и Пелинову. Да подсјетимо да је Тројичиндански храм у Кубасима, један од најмањих у Грбљу, док је онај у Пелинову највећи грбаљски храм. И у Пелинову, као и у Кубасима након свете службе Божије вршени су литијски опходи, читана Света јеванђеља и приређена славска трпеза љубави.

Погледајте фотографије са прославе Тројичин дана у Кубасима и Пелинову.

Обавјештења: