HyperLink
Контакт:

Видовдан 2018. у Подластви

Објаљено дана 14.07.2018. у 6:50

Свебокељски Видовдански сабор у Манастиру Подластва обиљежен је служењем свете архијерејске литургије и поменом страдалим Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима у Балканским ратовима, Првом и Другом свјетском рату, од Косова, по Косову и до данашњих дана.

Литургију је служио изабрани епископ диоклијски, архимандрит Методије уз саслужење бококоторског свештенства.

Код спомен костурнице страдалим Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима у другом свјетском рату служен је помен, а затим и резан славски колач у част Видовдана - крсне славе Црквене општине грбаљске.

Вијенац на спомен костурницу положили су представници Скупштине Општине Будва: предсједник Скупштине, Ђорђије Вујовић и потпредсједник Општине, Веселин Марковић.

Игуман манастира Савине, Макарије је обавио освећење нових црквених звона за новосаграђени параклис посвећеном Светом Цаеру Лазару Косовском и Грбаљском који се налази у склопу обновљеног манастирског комплекса. У току је фрескописање овог параклиса, који између осталог садржи и фрескe са тематиком везаном за Косовски Бој: Кнежеву вечеру, Причешћивање војске и Косовски бој.

Мишо Албијановић, предсједник друштва гуслара и епске поезије из Приштине архијерејском намјеснику бококоторском Момчилу Кривокапићу уручио је “Лазареву повељу” “за очување духовних и националних вриједности рода српског и напорима за обнову храма на Ловћену”.

У културно умјетничком програму наступили су чланови “Краљевског реда витезова” из Београда,обучени у средњовјековне костиме, демонстрирајући средњовјековну борбу. Наступила је и солисткиња Анастазија Мрђеновић и чланови Пјевачког друштва Грбаљ.

За све на литургијском сабрању у новој гостопримници приређена је трпеза љубави. 

Фотографије са Видовданске прославе у Подластви погледајте овдје.

 

Обавјештења: