HyperLink
Контакт:

Св Василије Острошки-Завјет села Пријеради-2017

Објаљено дана 13.05.2017. у 16:51

11. маја 2017. године, у  навечерје празника Светог Василија Острошког Чудотворца, у горњогрбаљском селу Пријеради служенa je вечерњa службa у параклису посвећеном овом светитељу, који се налази у склопу црквеног комплекса при храму Светог Великомученика Георгија.
Напомињемо да се овај црквени комплекс, у чијем склопу се налази и највисочији звоник у Грбљу, налази у свеобухватној обнови која се након пар година полако приводи крају и да служење свете литургије, без обзира на стање у којем се храм налазио послије земљотреса и у току саме обнове, није прекидано. Ове године, храм Светог Георгија добио је нове иконе на иконостасу, а храм краси и нови полијелеј из Грчке, са иконама светитеља, прилог мјештанина Ђорђа-Ђока Иветића.


Да подсјетимо да је 11. маја прошле године, служењем вечерње службе у параклису Светог Василија Острошког обновљен завјет села Пријеради –прослава Светог Василија Острошког Чудотворца, које је по предању сачуваном у овом селу отпочело половином XIX вијека и било прекинуто 1945. године, због послијератних прилика.
Вечерњу службу у параклису посвећеном у част и славу Светог Василијг Острошког, служио је парох трећегрбаљски, јереј Бранко Богојевић, уз учешће вјерног народа из Пријерада и околине.


Свечаност овогодишњег претпразништва у Пријерадима увеличао је вриједан прилог Ника Зеца из Пелинова, сада на раду у Њемачкој, који је овом храму подарио престону икону Светог Василија Острошког.


Након вечерње службе кренуло се у литијски опход око црквеног комплекса уз пјевање празничног тропара. Отац Бранко Богојевић је приложницима, мјештанима и окупљеним испред параклиса Светог Василије Острошког Чудотворца пожелио да им овај светитељ увјек буде на помоћ и заштиту.


Традиционално за молитвена сабрања у Пријерадима, гостољубиви  домаћини су за окупљене припремили трпезу хришћанске љубави у обновљеној припрати при храму Св Георгија.
Фотографије са ове прославе погледајте на овом линку.

Обавјештења: