HyperLink
Контакт:

Прослава 1500 година манастира Подластве

Објаљено дана 20.04.2020. у 1:18

У суботу 28.09.2019. године, поводом прославе јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве и 1500 година постојања манастира Рођења Пресвете Богородице – Подластве, Његова светост Патријарх српски г. Иринеј служио је Свету архијерејску литургију у манастиру Подластви. Том приликом је освештао новосаграђени параклис Светог великомученика косовског цара Лазара и манастирске конаке овог древног, ранохришћанског манастира.

Литургијском сабрању присуствовало је мноштво вјерног народа из Грбља, Боке и окружења који је испунио пространу манастирску порту. Литургија је служена на подијуму испред параклиса Светог мученика Лазара.

Његовој светости су саслуживали Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Преосвећена господа епископи: милешевски Атанасије, будимљанско-никшићки Јоаникије, рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије,  полошко-кумановски Јоаким, бихаћко-петровачки Сергије, диоклијски Методије, уморовљени захумско-херцеговачки Атанасије,  многобројно свештенство и монаштво, уз молитвено учешће више хиљада вјерника.

Литургији су присуствовали амбасадор Русије и амбасадор и конзул Србије у Црној Гори, Владислав Маслеников, проф. др Зоран Бингулац и Зоран Дојчиновић, представници општинске власти Будве и Херцег Новог са предсједницима општина: Марком Батом Царевићем и Стеваном Катићем, многобројне званице из земље и окружења и мноштво вјерног народа.

Његова светост Патријарх српски г. Иринеј, који се одазвао позиву Грбљана, упркос свом здравственом стању и савјетима љекара, рекао је у својој бесједи: „Велики дан пред лицем Божијим и свим нашим славним прецима који су живјели на овим просторима на којима ви и ми данас живимо, и на другим просторима наше свете благословене земље Србије и српских земаља. Овдје смо присутни данас у великом броју, камо среће и благослова Божијег, када би овако прослављали све велике наше празнике славећи Бога и гледајући у лице свакога од нас рођенога брата који носи образ и лик Божији, јер је сваки човјек икона Божија“.

За допринос у обнови манастира Његова светост Патријарх српски г. Иринеј је додијелио – орден Светога Саве предсједнику Одбора за обнову манастира Станку Магуду, предсједнику Општине Будва Марку Царевићу, браћи Славку и Момиру Тујковић и браћи Жарку и Марку Калуђеровић. Златним ликом Светога Петра Ловћенског Тајновидца  одликовано је више Грбљана.

Након литургије вјерницима се обратио Његово преосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије који је истакао у својој бесједи: „Дај Боже да данашње чудо Божије које се догодило овдје да буде измирење браће и да се прекине крваво братоубилачко коло. Да се сви надахнемо духом ове древне светиње и светог кнеза Лазара који се жртвовао”.

Прослава је настављена свенародним сабором уз хришћанску трпезу љубави и културно-умјетнички програм којим је окончано ово величанствено литургијско сабрање.

Обавјештења: