HyperLink
Контакт:

Свети Апостол Петар

Село: Пелиново

Младен Црногорчевић у својој студији о црквама у Грбљу, сачињеној на почетку XX вијека о овој цркви је оставио скроман запис:
''Малена црква са круто израђеним иконостасом. Око цркве нема гробља.''
Ова мала црква посвећена Светом апостолу Петру налази се у селу Пелинову, недалеко од цркве Свете мученице Недјеље. Смјештена је у нетакнутој природи, на осами. Око цркве се пружају долови, тако да се до ње од асфалтног пута који пролази кроз ово село, стиже стазом преко поља, а затим уз степениште од тесаног камена, које се пење од њене капије лучног облика. Црква се налази на заравњеној узвишици. У пространом црковном дворишту су маслинова, храстова и борова стабла.
Црква је грађена од локалног тесаног камена. За разлику од многих других грбаљских храмова који су временом продужавани, додавањем припрате, тако да имају издужену правоугаону основу, овај храм је задржао свој свој изворни облик, без дозидавања на западној страни.
Има звоник на преслицу са једним звоном. Иконостас је дјело бококоторске иконописачке школе Димитријевић-Рафаиловић.
Црква је подигнута 1868. године.
Пострадала је у априлском земљотресу 1979.године.
Обновљена је и освештана 1992. године.
На храмовну славу - Петровдан, након свете литургије, сабрани вјерни народ уз пјевање тропара са свештеником креће у литију са крстом, литијским барјацима и иконама. Литија иде све до пелиновског храма Светог великомученика Георгија. По повратку литије, испред храма се служи помен упокојеним мјештанима овог села и приређује славска трпеза.
У овом храму се сабира вјерни народ на Петровдан и у вечерњим сатима када вечерњу службу служи више свештеника, а потом се у пространом храмовном дворишту приређује славска трпеза љубави.
Обнова овог древног храма отпочела је 2015. године, уређењем храмовног дворишта и међа које су се биле почеле урушавати према олтару. Слиједе радови на уређењу унутрашњости храма.

Слике: