HyperLink
Контакт:

Преп. Петка Параскева - Света Петка

Село: Љешевићи

Мала црква која се налази поред цркве Светог Харитона на гробљу села Љешевићи. Нема звоник. Њена особеност је што није окренута као и остале православне цркве у правцу истог-запад, већ сјеверозапад- југоисток.

Пострадала је у земљотресу 1979.године и обновљена трудом Црквене општине и мјештана овог села.

Преносимо шта је агенција ''Сверигора прес'' забиљежила о обнови и освештавању овог храма:

''Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Високопреосвештени Господин Амфилохије обавио је 27. октобра 2010. године велико освећење и служио Свету службу Божију у цркви преподобне мати Параскеве - Свете Петке у доњегрбаљском селу Љешевићи, уз саслужење мјесног пароха јереја Јована Рајака, настојатеља манастира Светог Саве на Савиној главици архимандрита Луке (Анића) и ђакона Игора Балабана и уз молитвено учешће бројних вјерника из Грбља и осталих крајева Црне Горе.

Црква Свете Петке један је од бројних грбаљских храмова обновљених у новије вријеме и датира из средњег вијека. На данашње мјесто, у близину цркве Светог Харитона премјештен је са имања братства Гобовића у пољу грбаљског села Љешевићи. По предању, то се десило у вријеме владиковања Светог Василија Острошког.

Његова обнова обављена је у последње три године.

Митрополит Амфилохије је благословио и славски колач поводом данашње храмовске славе и на крају Свете службе одржао архипастирску бесједу.

''Преподобна мати Параскева је завољела пустињски живот и молитвено тиховање. Скривајући се од људских погледа она је своје срце, свој ум и све своје биће откривала живоме Господу. И Господ се уселио у њу", рекао је Митрополит црногорско-приморски.

''Њен лик, ево, зрачи кроз вјекове, од деветог вијека па до данас, свуда по свијету. Нека би Господ благословио све оне који су на било који начин допринијели обнови овога Светога храма преподобне матере наше Параскеве, подигнутог у славу Божју, да се у њему сабирамо, да се у њему молимо и да у њему примамо Светињу и светост Божију", казао је митрополит Амфилохије.

У име мјесног црквеног одбора Митрополита и остале госте поздравио је Милан Гобовић, који је присутне упознао са историјским подацима о храму.

У дому Лаза Гобовића потом је приређена славска трпеза. Бесједио је је предсједник Црквене општине Грбаљ Станко Гиљача, а уз струне гусала огласили су се народни гуслари Иво Крстичевић и Драган Драшковић''.

 

 

Слике: