HyperLink
Контакт:

Успења Пресвете Богородице-Света Госпођа

Село: Вишњева

Овај велики храм са куполом се налази на узвишењу изнад пута који води од селâ Ковачи и Главати ка Трстену и Јазу. Испред храма је пространо двориште поплочано каменим плочама. У дворишту храма, са десне стране његове капије, налази се велика бистјерна. Некада је ова црква била гробљанска, али је  гробље овог села накнадно измјештено и сада се налази покрај цркве Светог Георгија у оближњем селу Главатима. Црквени комплекс је окружен масивном каменом оградом.
Храм је зидан од бијелог тесаног камена. Складних је пропорција. Између сјеверног зида храма и потпорног зида, у цијелој његовој дужини, налази се просторија на спрату – каноникa, која се са једне стране ослања на стубове, а са друге стране до ње води пространо камено степениште.

Храм је зидан за вријеме кнеза Војина Бојковића од 1777 до 1781 од стране браће клесара Алексе и Вука Суботића из Котора. Иконостас са иконама је касније израђен током 1780 и 1781 године. Иконостас је израдио мајстор Ижепо са његовим столарима из Котора, док је иконе насликао Тит (Titos) са Крфа уз помоћ Трипа Дабовића из Шкаљара. Ижепо је касније плаћен да прекрије иконе стаклом. Храм и иконостас са иконама су саграђени на идеју Вишевљанског кнеза Војина Боковића уз помоћ његових донација и донација свог народа Вишњеве.

Освештан је од Светог Петар Цетињског 1791.године који је овом храму приложио велико сребрно кандило.

О приложницима и прилозима за овај храм, у Шематизму Бококоторско-дубровачко-спичанске епархије сачуван је овај запис:
1895.
Саво Крута, златитиск, покров
Особеност овог храма су иконе на иконостасу које је израдио  иконописац Тит са Крфа, уз помоћ Трипа Дабовића  из Шкаљара, 1790. године. 

Извори:

Младен Црногорчевић: ''Цркве у Грбљу'', Марко С. Шовран: ''Грбаљ-манастири и свештенство, Маргарита Волгарополу (Margarita Voulgaropoulou), Међукултурни сусрети у сутону Венецијанске Републике: Црква Успења Пресвете Богородице у Вишњеви, Црна Гора (енгл. Cross-Cultural Encounters in the Twilight of the Republic of Venice: The Church of the Dormition of the Virgin in Višnjeva, MontenegroJournal of Modern Greek Studies, Volume 36, Number 1, May 2018, pp. 25-69

 

Слике: