HyperLink
Контакт:

Преп. Петка - Параскева - Св Петка

Село: Врановићи

Младен Црногорчевић о овој цркви, у својој студији о грбаљским црквама, објављеној почетком IX вијека, казује сљедеће:

''Првобитна црква била је сасвим малена и без звоника, а и данас је тек понешто већа. Има округло кубе, које почива на четвороугаоном постаљку, и двије пјевнице по странама, тако да је ово једина крстообразна црква у Грбљу. Унутрашњи зидови су украшени лезенама, а на надвратнику су урезана три крста. Црква је обновљена 1855., а иконостас израђен 1890.
У цркви има један знатан Октоих, коме недостају први и пошљедњи листови. Антиминс је ирађен• ''повељењем Императора -Павла Петровића'', а свештенодјејствован "црнoгорским митрополитом Петром'' (1790)
Стари парохијски печат носи на лицу лик св. Петке и натпис: Пар . Сел Врано . Цер . Све . Петка. Натпис на овом печату: Православна Парохија Врановићка.
О приложницима и прилозима за овај храм, у Шематизму Бококоторско-дубровачко-спичанске епархије налазимо ове записе:
''1902
Конзисторија један зборник
1903
В.Митрополит Митрофан Бан свештеничке одежде, евангелије и покровце
1907
Нико Бјелица, једну икону''
Ова црква, која је према натпису на старом печату некада била у парохији Врановачкој, а данас је саборна за Доњогрбаљску парохију коју сачињавају десет села.
Налази се испод магистралног пута који води од села Врановића ка доњогрбаљским селима Љешевићи, односно Побрђе. До ње се стиже стрмим и пространим степеништем. Ограђена је бетонском оградом на чијој источној страни се налази капија. Има пространо двориште са боровима и маслинама. Црква није грбљанска
Јединствена је у Грбљу по својој крстообразној основи и временом је као већина грбаљских цркава продужавана, дозиђивањем са западне стране. Складних је димензија и веома акустична. Има куполу и звоник на преслицу са три звона. Сачуван је стари иконостас из 1890. године.
У овом храму се редовно врше службе Божије, осим на храмовну славу Свету Петку Параскеву (27. Октобра), на Васкрс, Божић и на Светог Пантелејмона (9. Августа) који се прославља као завјет овог села


Прикажи већу мапу

Слике: