HyperLink
Контакт:

Томашева црква

Село: Врановићи

О овом црквишту у Врановићима Крсто Ранков Мршуља у књизи ''Грбаљ братство Мршуља и село Наљежићи наводи да: ''...постоји безимени храм (српски) до данашњих дана поред гомиле на ''Врх Бријега'', на лијепом узвишењу са којег се види панорама од Луштице до Паштровића и врха Ловћена.

Храм је лоциран у правцу исток-запад са несразмјерним клесаним каменом са лица мјеста. Висина зида је око једног метра са дебљином 50-60 цм. Улазна врата су формирана ширине 70 цм, док је лијева вратница порушена, али се налази на патосу храма. Олтар је такође формиран, а на лијевој страни олтара је постављен камен ''помоћна трпеза'' за послужење у току вршења службе.''

Према свеједочењу осамдесетчетворогодишњег Бранка Вукасовића, које је Крсто Мршуља забиљежио 2014. године приликом обиласка овог црквишта, не постоји сачувано предање о овом храму, али су стари овај локалитет звали Томашева гомила и Томашева црква.

Не зна се коме је посвећена ова започета црква и када је била отпочета њена градња, а претпоставља се да је њен градитељ био из братства Ђурановића.

Постоји намјера да се обнови храм, а једна од препрека је неприступачан терен и потреба да се изгради прилазни пут храму.

План цркве из 2014. године

Слике: