HyperLink
Контакт:

Рождества Пресвете Богородице - Света Госпођа

Село: Ковачи

О цркви Пресвете Богородице (Света Госпођа) у Ковачима, Младен Црногорчевић у књизи ''Цркве у Грбљу'' наводи да предање казује да је веома стара.
Налази се узвишењу изнад села Ковачи. Наспрам ње, на другој страни Ковачког Поља, је црква светог Архангела Михаила и манастир Свете Матроне Московске који такође припадају овом селу.
Црква није гробљанска. Једнобродна је грађевина са звоником. До ње се стиже избетонираном пјешачком стазом која води од скупине, већином напуштених сеоских кућа. Изнад ове цркве постојала је стаза која је водила ка селу Загори и Главатичићима.
Некадашњи завјет села, Васкрс, који се саборно прослављао уз традиционалну трпезу љубави, замијењен је са новим завјетом, прослављањем празника Света Три Јерарха (12. фебруар), када послије свете литургије иде литија око храма, а за све на литургијском сабрању служи се богата трпеза.
Храм је годинама био у запуштеном стању, па је крајем 2007, године, када је започета његова обнова, требало доста труда да се ослободи од густог растиња од којег се тешко могао разазнати. Тада је образован Одбор за обнову храма који је предузео замашне активности на уређењу спољашњости (кров, врата, зидови), тако и унутрашњости (зидови, изолација, под). Такође, уређено је и избетонирано двориште храма и направљена и избетонирана стаза које се стрмо пење до храма. У току су послови на електрификацији и изради иконостаса.
Без обзира што је храм прије обнове био у веома запуштеном стању и у њему се није годинама служило, приликом првог уласка у његов олтар, у којем су на светој трпези уредно чекале богослужбене књиге, а нигдје није било трага паучини или прашини, придошли су имали утисак као да се у овој старој светињи малоприје служило.
Прва литургија која је служена у овом храму након земљотреса из 1979. године, била је на Света Три Јерарха 2011. године, када је након 33 године обновљена литија око храма. Након окончања наведених радова на обнови, у храму се служи света литургија на празник Света Три Јерарха, као и на Трећи дан Васкрса.

Слике: