HyperLink
Контакт:

Свети Пророк Илија

Село: Наљежићи

Црква јер смјештена изнад каменолома у селу Наљежићи, на пространој и  живописној заравни са које се пружа величанствен поглед на села Горњег и Доњег Грбља, тиватски залив и засеоке Мирац и Чавори са његове сјеверне стране.

 O овој цркви Младен Црногорчевић у својој студији ''Цркве у Боки'' записао је сљедеће:

''У заокруженом простору око цркве имају многе старинске гробнице. Црква је малена, а препрата је подужа од цркве. На јужном зиду још се разазнају трагови некога замршеног натписа. Предање казује, да је ова црква зидана прије битке косовске.

У близини цркве, у Залазу, извире вода Поникве, при којој су нађени трагови неке течности сличне нафти или петролу. Уточен у црногорској граници према селу Мирцу је Дукат – камен.''

Велики камен који је узидан у јужну фасаду овог храма има нејасан натпис и у народу је познат као ''Византијски грб''.

У храму се налазе два споменика од бијелог камена.

На споменику са десне стране врата, са уклесаним цвијетним детаљима је овакав натпис:

Вјечни дом. Овђе почивају свештеници: Станиша, Марко и Филип, кнез Ђуро и кнез Стево Ђ. Тујковић рођен 1853. године који обнови овај вјечни дом за себе и своје потомство.''

Са лијеве стране врата, споменик са позлаћеним вијенцем има натпис:

Заслуге Солунског фронта Првог свјетског рата 1914-1918 године, вјечни дом подиже претству свештенику Петру оцу Ђуру себи и својим потомцима Никола Ђ. Јанковић рођен 1890. а умро 19.''

На фасади, изнад врата храма је ктиторски натпис:

''Цркву Светог Илије у спомен прецима и за памћење потомству обновили унуци Лазара Вида и Раша Тујковића љета Господњег 2003.

Из књиге публицисте Јована Маркуша ''Обнова и градња манастира и храмова у Црној Гори'' о овом храму преносимо наредне редове:

''По предању ово је један од најстаријих храмова у Горњем Грбљу. Храм је у земљотресу 1979. године био оштећен. Трудом Црквене општине Грбаљ, општине Котор и мјештана, храм је обновљен. 

Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије са свештенством је обавио освећење храма на дан Светог апостола Акила и преподобног Никодима 27. јула 2003.године, уз присуство великог броја вјерника из цијелог Грбља и Котора''.

 

Слике: