HyperLink
Контакт:

Св Василије Острошки Чудотворац

Село: Наљежићи

О историјату храма, из књиге ''Обнова и градња манастира и храмова у Црној Гори'' публицисте Јован Маркуша, преносимо ове редове:

''Храм Светог Василија Острошког у Наљежићима подигнут је 1960. године, у времену, када је у мало којем крају Црне Горе било дозвољено градити храм и вјероватно је први храм који је послије рата подигнут у Црној Гори. Налази се у близини храма Светог Димитрија и са овим има заједничко гробље.

У земљотреу 1979.године храм је претрпио оштећење као и многи храмови у Грбљу. Трудом црквене општине Грбаљ, Општине Котор и мјештана, храм је освештан 2004.године''.

Као и многи други храмови у Горњем Грбљу и овај храм је подигнут на мјесту са којег се пружа прекрасан поглед на села у Доњем Грбљу, Превлаку, Тиват и Бијелу. Изграђен је од сивог камена са локалитета у селу Наљежићима. Има звоник на преслицу са једним звоном. Око њега је пространо двориште ограђено широким каменим зидом. Испред улаза у храм су посађена липова стабла, која праве раскошан хлад.

Изнад врата храма је мозаик са ликом Светог Василија Острошког Чудотворца а са десне стране је ктиторска плоча на којој је записано: ''Овај свети храм обнови Станко Ђуров Магуд  са породицом за покој душе своме оцу љета Господњег 2004. године.

Храм је простран и са великим прозорима на бочним странама.

На налоњу са цјеливајућом иконом, изложени су дјелови одежде Светог Василија Острошког добијени након извршеног пресвлачења моштију овог светитеља.

Осим на храмовну славу, када се у овом храму сабере велики број вјерног народа из Грбља и других крајева Боке и приређује богата трпеза љубави, у њему се служи више пута у току године, а између осталог и на Михољдан (12. Октобар).

Слике: