HyperLink
Контакт:

Свети Великомученик Мина

Село: Шишићи

Налази се на узвишењу изнад села Шишићи. Црква са својим изгледом и положаjем доминира околином. Одавде се пружа предиван поглед на Горњи Грбаљ, Мрчево поље и Јаз. Црква је гробљанска.

Саграђена је 1878. године, на мјесту првобитне цркве чија унутрашњост је била фрескописана.

Поп Саво Накићеновић у svojoj студији ''Бока'' за ову цркву биљежи сљедеће:

''Данашња је подигнута на основама првобитне. Живописана је, као она св. Николе у Пелинову. Народ тврди да је на једном надвратнику имала натпис и да је ту записано било како су је градили: Ђурановићи, Сладовићи и Радонићи ''прије хиљаду година''. Стара је црква срушена 1868. да се подигне нова, али се ипак виде темељи старе. Год. 1742. састали су се код св. Мине кметови, да погоде кнеза Јова Мирковића и Пера Воинова за баштину на Драгонежу; а 1802.г састали су се тамо кнезови грбаљски да мире неку важну распру. Године 1869. и ове, као и свих цркава у Горњем Грбљу изгорјели су црквени списи.''

У вези са настанком села Шишића и ове цркве Накићеновић наводи: ''Ако је истина, као што народно предање тврди, да је црква св. Мине ограђена у IX а и у VIII вијеку, а истина је да се ту налазе развале ''Крстин града'', који је без двојбе од св. Мине старији''.

 Најновија обнова цркве извршена је 2006.године. Иконе на иконостасу су рад Николе Аспиотиа и потичу из  XIX вијека. У цркви се поред  престоне иконе св Мине налази мали кивот у којем је похрањен дјелић моштију овог светитеља.


Прикажи већу мапу

Слике: